ALBANIA - Albanische Küche

Die Albanische Küche

 Die Albanische Küche

Die Albanische Küche ist ein Produkt der natürlichen, kulturellen und historischen Begebenheiten Albaniens und aber auch der Albaner in anderen Ländern. Die meisten der traditionellen Gerichte finden sich in ähnlicher Form auch in den angrenzenden Ländern des Balkans. Eine Besonderheit der albanischen Küche ist die Vielfalt der Zutaten: In der albanischen Landwirtschaft hat sich bis heute eine außerordentliche Vielfalt unterschiedlicher Züchtungen erhalten.

Die Hauptmahlzeit des Tages ist das Mittagessen. Hierzu gehört in aller Regel ein Salat aus frischen Gemüsen wie Tomaten, Gurken, Grüner Paprika, Oliven, Olivenöl, Essig und Salz. Die Hauptspeise besteht aus Gemüse und Fleisch/Fisch (in Küstennähe bzw. an den großen Inlandseen). Verbreitet in Albanien ist die Meze, unterschiedliche kleine Speisen, mehr oder minder stark zubereitet, die als Vorspeise gereicht werden. An alkoholfreien Getränken sind vor allem das traditionelle Bosa und Dhalla, aber auch Mineralwasser, Limonaden und Cola etc. im Handel. Überall in Albanien werden alkoholische Getränke hergestellt und konsumiert, die beliebtesten sind Raki und Bier. Daneben gibt es Rot- und Weißwein und den bekannten Kognak Skanderbeg. Albaner trinken zu jeder Tageszeit Kaffee. Eine besondere Spezialität der albanischen Küche ist Tavë dheu und Tavë kosi.


 Albanische Speisen

    * Tavë dheu - Ricottaauflauf mit Lammleber
    * Tavë kosi - Joghurtauflauf mit Hammelfleisch
    * Byrek - eine Art Börek
    * Petë - eine Art gedeckte Pizza, mit Lauch-, Spinat- oder Zwiebelfüllung
    * Huhn mit Walnuss
    * Fërgesë Kavaje - Ricotta mit Paprika und Tomaten
    * Biftek - Hackfleisch gefüllt mit Feta
    * Qofte të skarës - gegrillte Qofte
    * Knoblauchsaucen
    * Kartoffelsuppe
    * Tarator - sommerliche Vorspeise
    * Trockenfisch
    * Fasule - Albanische Bohnensuppe
    * Qiqër - Brot mit Kichererbsen


Süßspeisen

Die Süßspeisen der Albanischen Küche zeigen, wie überall auf dem Balkan, starken türkisch-orientalischen Einfluss.

    * Halva
    * Hasude
    * Llokume
    * Kadaif
    * Muhalebi
    * Revani
    * Sultjash
    * Panespanjë
    * Qumështor
    * Bakllava
    * Kokër

[Quelle: https://de.wikipedia.org/wiki/Albanische_K%C3%BCche]



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~Joyce Meyer~

Re: Die Albanische Küche

Appetizers

    * Chicken livers
    * Eggplant appetizers
    * Dolma (Stuffed grape leaves with rice)
    * Pickled cabbage

Salads

    * Albanian potato salad
    * Albanian tossed salad
    * Bean salad
    * Cabbage salad
    * Tomato and pepper salad

Soups

    * Bean Jahni soup
    * Potato and cabbage soup
    * Soup with lemon
    * Tarator

Fish

    * Oven-baked trout with onions and tomatoes
    * Baked fish with olive oil and garlic

Meat

    * Baked lamb and yogurt
    * Elli's veal or chicken with walnuts
    * Fërgesë of Tirana with veal
    * Fried meatballs (qofte të fërguara)
    * Korce kolloface
    * Veal with very large lima beans

Vegetables

    * Baked leeks
    * Fërgesë of Tirana with peppers
    * Peppers stuffed with rice, meat and vegetables
    * Stuffed aubergines with cheese

Albanian pies

    * Burek (Albanian vegetable pie, it can also have feta cheese,cabbage or meat.)

Desserts

The desserts most common in Albania are made throughout the Balkans.

    * Halvë
    * Hasude
    * Llokume or Llukumë in Albanian
    * Kadaif
    * Muhalebi
    * Rovanië
    * Tambëloriz/Sultjash
    * Panespanjë
    * Qumështor
    * Bakllava
    * Sheqerpare
    * Kek
    * Shëndetlie (me mjaltë)
    * Gurabie
    * Krem karamele

Soft drinks

Mineral water is one of the most preferred non-alcoholic drinks in Albania, along with carbonated beverages. Some of these are produced locally and some are imported from abroad.

    * Carbonated and mineral waters
    * Milk
    * Various fruit juices and soft drinks
    * Albanian buttermilk
    * Boza


[Quelle: https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_cuisine]



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Re: Die Albanische Küche

EATING
THE ABANIAN
WAY















The daily diet of most Albanians includes milk
and cheese, vegetables and bread. Meat, eggplants, peppers, olives and
tomatoes are frequently part of Albanian dishes. Feta cheese and a coarse
white cheese called djathe i bardhe are common. Albanians also eat
lots of fruit. 

Turkish dishes have influenced Albanian cooking.
Shishqebap (shish kebab), romstek (beef patties) and qofte
(meatballs) are popular grilled foods. Other popular Albanian foods include
bourek or byrek (layers of pastry filled with cheese, meat,
or vegetables), pilaf (a dish made with rice and cheese) and faszle
(white bean soup). Beef stew and roast meat with sour cream or yogurt are
common. A dessert popular in the city of Gjirokaster is hoshaf,
which is made with figs.

Breakfast is usually bread and jam with tea and
milk and sometimes eggs. The midday meal is the main meal of the day. It
usually includes soup, salad, meat, and vegetables. Instead of a sweet
dessert, most people will finish the meal with fresh fruit or nuts. However,
akullore (ice cream) is popular in summer. In the cities, many people
have their evening meal in a restaurant.






 
Did you know?






A
spring near Gjirokaster provides excellent mineral water for drinking.
The water is named Glina after the nearest town. 

A guest in an Albanian home may be offered Turkish
coffee and raki, a clear strong brandy made from grapes. In Kruja,
people enjoy boza, a thick drink made with cornmeal, sugar and water.
When Albanians gather in coffeehouses or bars, they may toast each other
by saying "Gëzuar!"

[Quelle: https://www.cp-pc.ca/english/albania/eating.html]



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